Agat

Agat er en halvedelsten. Kalsedon-agat finnes i geodeform. Agat, en kryptokrystallinsk variant av mineralet kvarts (SiO2) (kalsedon), bygd opp av bånd av forskjellig farge. Ved sliping og polering trer disse meget vakkert frem, og agat benyttes derfor til prydgjenstander og smykker. Brukes på grunn av sin hardhet også til mortere o.l. Forekommer på sprekker og hulrom i mange bergarter, særlig lavaer.
Agat er knyttet med kalsedon, som dannes i gassbobler i vulkansk lava. Båndene er nesten fargeløse med skygninger av hvitt, grått, gråblått, brunt, gult, rosa, svart eller rødt. Når de ligger i flate, parallelle lag, kalles det onyx, et navn som også brukes om kremhvit agat, eller når båndene er svarte eller hvite. Sardonyx har bånd med sarder, og i blondeagat er de lyseblå. Moseagat er ikke båndet, men har moseaktig grønn koloritt, med brun geotitt eller svarte manganoksider i kalsedonen.
 
Rosa, grønne, blå, fiolette, røde eller brune agater (agatavskjær) eller tromlede agater i kraftig sterke farger, er kunstig farget. Opprinnelig var de blågrå i fargen. De fleste av dem kommer fra basaltforekomster i Brasil. Kalsedon trekker lett til seg kunstig fargestoff. Men ikke alle båndene i en agat er like porøse. Derfor kan man se lysere grålige fargetoner i disse agatene som er steinens opprinnelige og ekte farge.